De sport - Welkom op de website van Bowls Club Soest!

Ga naar de inhoud
Over Bowls

Bowls is een sport voor jong en oud. Bowls is een sport van techniek, tactiek en concentratie en is bestemd voor mensen die op zoek zijn naar een zinvolle en goede invulling van hun vrije tijd.
Het beoefenen van deze leuke sport kan tot op hoge leeftijd worden volgehouden. De sport is niet blessure gevoelig. Ook een lichamelijke beperking is geen bezwaar.
Bowls wordt in een sporthal gespeeld op kunststof matten van 30 x 4 meter. 
De Bowl (bal) is gemaakt van kunststof en weegt ca. 1200 gram. Doordat het zwaartepunt van de bowl uit het midden ligt zal deze altijd een kromme baan beschrijven en daarin zit juist de moeilijkheid en de uitdaging. 
De bedoeling is om de bowls (ballen) zo dicht mogelijk bij het doelballetje (jack) te rollen. Voor elke bowl die dichter bij de jack ligt dan de beste bowl van de tegenstander, krijgt men een punt.
Het team dat de meeste punten in een aantal rondes (ends) haalt, wint de wedstrijd.
Spelregels

Het Nederlands Instituut, kortweg het NIOBB, heeft op haar website een aantal documenten met betrekking tot de spelregels. De belangrijkste informatie met betrekking tot spelregels vindt u door hier te klikken.
Geschiedenis van de bowlssport

Volgens historici is bowls voortgekomen uit een spel dat reeds 5000 jaar voor onze jaartelling door de Egyptenaren werd gespeeld met een kegel en stenen ballen. De sport breidde zich in allerlei vormen uit over de wereld. Bekende varianten zijn, naast bowls zelf, jeu de boules (Frankrijk) en bocce (Italië). Curling is weer een wintervariant van bowls en is vooral in Canada en de Scandinavische landen populair.
Bowls is zeer populair in het Verenigd Koninkrijk en de voormalige koloniën. In Southampton ligt de oudste nog in gebruik zijnde "green", deze dateert van 1299. Daar zou Drake, toen hij de Spaanse Armada aan de horizon zag verschijnen, eerst zijn bowlsspel hebben afgemaakt voor hij ten strijde trok om de vloot te verslaan.

Bowls in Nederland

Mede door de ontvangst van de BBC TV is deze sport aan het eind van de jaren '80 in Nederland meer bekend geworden en in die tijd werden dan ook de eerste bowlsverenigingen opgericht.

De NIOBB (Nederlandse Indoor en Outdoor Bowls Bond) werd opgericht op 11 februari 1992 als overkoepelend orgaan voor de bowlsspelers in Nederland. De NIOBB organiseert de Nederlandse Kampioenschappen voor zowel Indoor als Outdoor in de diverse categorieën en wedstrijden voor de selectiespelers.
De NIOBB is aangesloten bij de World Bowls (WB), World Indoor Bowls Council (WIBC), de European Bowls Board en door het NOC*NSF als sportbond erkend. 

Internationaal is Nederland reeds vertegenwoordigd geweest bij de Outdoor Wereld Kampioenschappen voor dames in 1996, 2000 en 2004, de Atlantic Rim Games, de Europese Kampioenschappen en in april 2004 de World Indoor Kampioenschappen Single en Mix Pairs in Ierland.

Het aantal bij de NIOBB aangesloten bowlsverenigingen bedraagt ongeveer 50, maar het aantal is in werkelijkheid vele malen groter, dit komt omdat velen zich als ouderenvereniging manifesteren.

Bowls wordt zowel binnen als buiten gespeeld, in Nederland wordt binnen gespeeld op matten van minimaal 30 meter lang en 4 m. breed. Aangezien er in de beschikbare sporthallen alleen nog overdag ruimte is te huren ziet men bij de Indoorclubs hoofdzakelijk 50-plussers.
                    Bowlsclub Soest
Postadres: Wiardi Beckmanstraat 389, 3762 GL SOEST
Terug naar de inhoud